VEČ KOT 50 MOTIVOV OBESKOV!

Black friday: nateg ali »win-win«?


O tem ali so popusti in akcije pri ustvarjalcih »hand-made« izdelkov možni, kako so sestavljene cene, kakšno je leto 2020 za MU in zakaj vsako leto premišljujeva ali sodelovati na razprodajah ali ne.

»Poslovni model« podjetja (naj te ta naslov ne ustraši 😊 )

Roko na srce, veliko podjetij, še predvsem manjših nima izoblikovanega poslovnega modela. Tudi midva ne, vsaj ne zapisanega 😊 Toda res dobro pa je vedeti vsaj približno, kako posluješ in kaj vse je všteto v ceno izdelka. V ceno izdelka je všteto:

  • Material.
  • Čas same izdelave.
  • Čas »birokracije« (računi, papirji …).
  • Dajatve in prispevki od plač.

Mala ustvarjalnica in črni petek 2020

Letošnje leto je res drugačno v mnogih pogledih in je imelo svoj vpliv tudi na Malo ustvarjalnico.

  • Večino vikendov v novembru in decembru sva v prejšnjih letih preživela na raznih ustvarjalnih sejmih. Tega letos ni.
  • Veliko najinih izdelkov sva prodala v raznih fizičnih trgovinah po Sloveniji, kjer so jih večinoma kupovali turisti, ki so jeseni in pozimi oblegali Slovenijo. Letos jih ni.
  • Na sploh je bil po navadi december in november zelo dober mesec, saj je veliko strank kupilo najine izdelke za decembrska obdarovanja. Ker je letošnjo leto drugačno, bolj samotno in ni druženj, je seveda tudi manj praznovanj, kar je razumljivo. Zato se tudi tu opazi upad.

Morda se sliši malo otožno, ampak na srečo se ne dava. Letošnje leto jemljeva kot izziv in iščeva nove priložnosti. Nekaj je bilo uspešnih, nekaj ne. Upava, da bo ena od takih priložnosti tudi ta »črni« petek.

Torej kot butična ustvarjalca, sva tuhtala, kako bi bil »črni« petek za naju »svetel« petek 😊

Pri ceni materiala nisva mogla veliko narediti, saj je še daleč od tega, da bi kupovala bale ali palete blaga. Tudi pri dajatvah nimava vpliva.

Akcija ugodni nahrbtniki s srčkom

Vplivava lahko le na sam »delovni proces«. Do sedaj sva nižje cene lahko ponujala pri poslovnih darilih, kjer je po 20 ali več kosov istega izdelka. Namreč, če za vsak nahrbtnik posebej vzameš balo blaga s police, odrežeš, pospraviš, vzameš zadrgo … gre veliko več časa, kot če naenkrat odrežeš zadrge za 20 nahrbtnikov. Tako se je kot sama ponudila rešitev: ponudiva kratko akcijo, kjer bova lahko delala izdelke v serijah in s tem znižava ceno dela.

Iz tega naslova sva ustvarila akcijo izbranih nahrbtnikov, kjer je osnova ista barva in jih bova lahko izdelovala v serijah, ne pa vsakega posebej. S tem upava, da pri času »prišparava« razliko do normalne cene, tebi pa ponudiva ugoden nakup. Win-win situacija.

Akcija ugodnih nahrbtnikov na tej povezavi (klikni).

 

Akcija 2+1 gratis

Ok, to je bil malo trši oreh. Kot že omenjeno, sva vsako leto veliko na sejmih, veliko izdelkov gre tudi v razne trgovinice. Ker letos tega ni, sva »prišparala« denar na prijavninah na sejme in na času, ki ga zapraviva na sejmih. Vsako leto sva tudi malo »šparala« izdelke, da sva jih imela dovolj za na sejme. Letos te bojazni ni.

Zato sva se domislila, malo preračunala in prišla do naslednjih dejstev (po resnici povedano, nisva veliko računala, tako da bova še videla, kako je bila dobra odločitev 😊 ):

  • ves prišparan denar in čas od sejmov lahko vloživa v najino »plačo«, torej čas za izdelavo izdelkov na zalogi in
  • če tri izdelke prodaš eni strani, namesto tri izdelke trem strankam, prišparaš kar nekaj časa s birokracijo in komunikacijo (komunikacija s strankami je sicer obema boljši del posla, ampak hej, letos je leto 2020 😉 ), tako da zopet »optimizirava« na času.

Zato sva se odločila, da letos ponudiva akcijo 2+1 gratis za izdelke z zaloge za toaletke, drobižnice in obeske. V kolikor te zanima akcija 2+1 gratis, obišči spletno stran malaustvarjalnica.com. Deluje pa tako, da poklikaš tri izdelke in najcenejši se odšteje avtomatsko (ne vpisuješ nobene kode).

 

Uf, za konec

Tako. Morda malo daljši zapis, ampak sva res veliko razmišljala. Na trenutke sva se počutila, da je tako razmišljanje preveč »industrijsko« ali kot v manufakturi. Po drugi strani naju je prepričalo to, da s temi akcijami izdelki niso nič manj kvalitetni in nič manj unikatni. Proces izdelave in način ostaneta enaka. Hkrati pa imamo »win-win« situacijo – ugodno ceno zate, za naju pa se morda 2020 izkaže še za uspešno leto 😉

 

Urban